Ekran kartları belli kısımlardan oluşur. en temel parçaları çekirdek işlemcisi ,işlemcinin işlediği verileri depolayacağı bellektir. 

Paylaşımsız ekran kartlarının kendi bellekleri vardır. Yüksek modellerin bellekleri daha yüksek frekans’da çalışarak işlenilen veriye ulaşma ve transfer süresini büyük ölçüde kısaltır. Böylece performans artmış olur. Bununla beraber bazı bilgisayarlarda özellikle ekran kartının onboard
olan PC’lerde çekirdek işlemcisi bulunurken bellek bulunmaz bunun yerine bilgisayarın belleklerinin
 bir kısmı ekran kartının işlediği verilerin depolanması için kullanılır. Bunun anlamı da sistem belleğinin tümümün sistem için değil ekran kartı için de kullanılacağı anlamıdır.

Örneğin;
512mb sistem belleğinizin olduğunu farz edelim . 128 mb ekran kartı var ise ve paylaşımsız ise sistem 512 mb bellek ile çalışır. 128 mb ekran kartı belleğini ise ekran kartının işlemcisinin işlediği verilerde kullanılır.

512mb sistem belleğinizin olduğunu farz edelim . 128 mb paylaşımlı olsun. 512-128=384 sistem için kalan bellektir. görülüyor ki sisteme daha az pay düşer. Performans hissedilir derecede azalır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder